środa, 2 lipca 2014

GRILLOWANIE: KURCZAK SŁODKI, A OSTRY

Pogodę (jak na razie) dość często mamy piękną i zachęcającą do spotkań przy grillu z rodziną czy znajomymi. Na ruszcie królują kiełbasy (zwykłe i biała), kaszanki, karkówki, sklepy kuszą przyprawionymi kawałkami mięsa gotowymi do opieczenia.

źródło/source: http://www.obrazki.jeja.pl/17667,chcesz-polizana-czy-niepolizana.html
Należę jednak do tej grupy osób (zapewne podobnie jak Wy), które nad gotowce przedkładają własne (i zapożyczone) receptury i wszystko same muszą przygotować. W tym poście znajdziecie przepis na słodko-ostre piersi z kurczaka.

Co będzie potrzebne? Oczywiście piersi z kurczaka, w ilości dla nas odpowiedniej oraz marynata, na którą składają się następujące składniki (oczywiście w zależności od ilości piersi możemy zwiększyć lub zmniejszyć ilość):
- plaska łyżka stołowa miodu
- 4 łyżki stołowe oleju (świetnie sprawdza się ten z suszonych pomidorów)
- pieprz
- sól
- papryka słodka
- papryka ostra
- odrobina chilli
- czosnek

Piersi kurczaka kroimy w wąskie pasy umożliwiające nadzianie ich wzdłuż na patyczki szaszłykowe i umieszczamy w misce. Składniki marynaty dokładnie mieszamy (przyprawy w odpowiadających nam proporcjach) i dodajemy do piersi, po czym delikatnie mieszamy, by marynata dokładnie się po nich rozprowadziła. Miskę przykrywamy (dobrze sprawdza się folia spożywcza) i wstawiamy do lodówki. Po upływie minimum godziny wyciągamy miskę z lodówki, piersi nadziewamy na patyczki szaszłykowe jak "fastrygą" i możemy piec na grillu. Miód, oprócz lekkiej słodyczy, karmelizując nada piersiom również lekko złocisty kolor.

SMACZNEGO :)

6 komentarzy:

  1. Ciekawa propozycja, jak tylko pojawi się apetyt na grilla, to spróbujemy... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zdrowie! :)
      PS. Nie masz wśród swoich rozlicznych przepisów jakiegoś fajnego patentu na grillowane pieczarki?

      Usuń
    2. Pieczarki z grilla tylko jako dodatek w szaszłyku, ale w tym konkursie był przepis na faszerowane pieczarki. Robiłam i są pycha. Jak z pieca wyszły, to z grilla też może?

      Usuń
    3. W sumie można spróbować, tylko chyba piec w folii aluminiowej.

      Usuń
  2. ... i dostałam ślinotoku:):) zbyt apetyczna zachęta;) :):):)

    OdpowiedzUsuń