sobota, 11 stycznia 2014

BISZKOPCIKI DLA MALUCHA

Biszkopty są jednym z przysmaków dość szybko wprowadzanych do diety dziecka, przede wszystkim ze względu na niewielkie rozmiary, które maluszkowi łatwo wziąć w rączkę oraz rodzaj ciasta, z którym upora się nawet bezzębny szkrab. Podawanie ich sprzyja więc nauce samodzielnego jedzenia. Wystarczy jednak wziąć do ręki opakowanie dowolnych biszkoptów, by ich skład przyprawił nas o ból głowy. Jest na to jednak rozwiązanie - można takie biszkopciki zrobić samemu.

Poniżej przedstawiam wypróbowany przepis, bardzo prosty w wykonaniu i nawet te mniej uzdolnione kulinarnie mamy bez problemu poradzą sobie z przygotowaniem słodkiego podwieczorku dla swojego maluszka.

Oto co nam będzie potrzebne:
  • 4 jajka 
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • blacha i papier do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy cukier i nadal ubijamy aż do rozpuszczenia cukru. Na koniec dodajemy żółtka i obie mąki, po czym całość mieszamy łyżką (nie używać miksera) na jednolita masę. Tak przygotowane ciasto wykładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odpowiednich odległości między kółeczkami i pieczemy w temperaturze 180 ̊C przez 15 minut (najlepiej sprawdza się funkcja termoobiegu).

SMACZNEGO MALUSZKOM!

4 komentarze:

  1. Jak tylko dorobię się miksera to wypróbuję... Czasem już Zocha dostaje odrobinę tego, co jemy, więc smak cukru zna... Chociaż się bronię przed tym... Ale na roczek - będą to idealne ciasteczka. (Jeśli będę miała mikser :) ) bo trzepać mi się nie chce...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja sobie nie wyobrażam robienia biszkopcików bez miksera. Za to ostatnio dorwałam fajny przepis na szarlotkę ekspresową - bez miksera. ;D I w sumie, jeśli nie boisz się cukru, to i Zosieńka mogłaby jej skosztować. :)
      http://www.mamolka.pl/prosta-szybka-szarlotka-zapracowanej-mamy/

      Usuń
  2. Znam ten przepis, ale o nim zapomniałam. Niedługo wrzucę mój przepis na jabłkowe ciasto w 10 minut - porupotaniec :) plus pieczenie 40min. Zosi cukru jeszcze nie daję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niedługo to za długo. ;D Czekam z niecierpliwością. :)

      Usuń